Europees de laagste fruitoogst in 10 jaar!

EU-oogst appels 21 procent lager.
Met een volume van 9,3 miljoen ton, zou dit de laagste oogst in 10 jaar zijn. Polen is zwaar getroffen door de vorst (-30%). Duitsland verwacht 60% minder Jonagold en Jonagored te oogsten en 25% minder Gala. In België is de appelteelt zwaar getroffen door de vorstschade (-68%), er zijn percelen waar minder dan 10 ton appels hangt. Ook in Frankrijk en Italië is er schade, wel wordt aangegeven dat de kwaliteit van de niet getroffen percelen goed is. Nederland verwacht 26% minder appels t.o.v. vorig jaar.

EU-oogst peren 1 procent lager.
Voor peren is het voorspelde volume van de oogst circa 2,1 miljoen ton, een afname van 1% t.o.v. 2016. In België is de afname van peren geraamd op 7%, in Nederland verwacht men 18 % minder dan het vorige seizoen. Bij peer is er een fors kleinere raming van Doyenné du Comice.

Vanuit verschillende kanten is aangegeven dat de verwachtingen voor het Europese prijsniveau hoopgevend lijken. Echter is ook aangegeven dat door vraaguitval vanuit met name Rusland de markt de laatste jaren kleiner is geworden.